Johan Damsteegt

Johan Damsteegt, AK Damsteegt VOF

Johan Damsteegt is 33 jaar oud en werkt al tien jaar met passie op de boerderij van zijn familie. Iedereen binnen het bedrijf heeft zijn eigen taak. Zijn vader richt zich op de vleesvarkens en springt bij in andere sectoren, zijn moeder runt een zorgboerderij, en Johan zelf is verantwoordelijk voor de melkkoeien.

Van jongs af aan is Johan opgegroeid met het boerderijleven, wat zijn interesse in de agrarische sector heeft gewekt. De keuze voor deze sector kwam natuurlijk, vooral vanwege de vele uitdagingen die het met zich meebrengt, dat triggert hem. Het werken met dieren geeft hem veel voldoening. Voor Johan is het boerenleven meer dan alleen melkveehouderij; het is een brede, maatschappelijk betrokken onderneming. Johan is daarnaast een cooperatie begonnen voor het opwekken van zonne-energie, samen met andere burgers.

Maatschappelijke betrokkenheid

Naast de melkkoeien is Johan betrokken bij de zorgboerderij die zijn moeder runt. De zorgboerderij biedt mensen met een beperking of mensen die een steuntje in de rug nodig hebben, een veilige en zinvolle plek. Voor Johan is het belangrijk om het bedrijf beschikbaar te stellen voor de samenleving. Deze maatschappelijke betrokkenheid strekt zich verder uit dan de boerderij zelf; het is een manier om burgers te betrekken bij het boerenleven.

Uitdagingen in de sector

In de afgelopen jaren heeft Johan gemerkt dat veehouders steeds vaker in een hoek worden gedrukt. Het imago van boeren als vervuilers en boosdoeners drukt zwaar op de sector. Wet- en regelgeving vergen continu aanpassingen en aanpassingsvermogen. Johan en zijn familie willen graag innoveren en verduurzamen, maar het verdienmodel moet hier wel op aangepast worden. De marges in de agrarische sector zijn smal, waardoor het moeilijker wordt om de benodigde investeringen te verantwoorden.

Onzekerheid en wet- en regelgeving

Een van de grootste uitdagingen is de onvoorspelbaarheid van de wet- en regelgeving. Het is moeilijk in te schatten welke eisen er in de komende jaren zullen worden gesteld en hoe de bedrijfsvoering daarop aangepast moet worden. Johan zou graag meer duidelijkheid en stabiliteit willen vanuit de overheid, vooral voor de lange termijn. Boeren moeten zich constant aanpassen aan veranderende spelregels vanuit Den Haag, terwijl het vaak onduidelijk is wat de daadwerkelijke impact zal zijn op hun bedrijven.

Onderwijs en publieksvoorlichting

Johan vindt het belangrijk om uit te dragen wat er op de boerderij gebeurt. Hij wil een breed publiek bereiken, vooral ook via scholen, om een reƫel beeld te geven van het boerenleven. Er is een grote kloof tussen hoe beleidsmakers in de stad de agrarische sector zien en de realiteit op de boerderij. Veel mensen denken dat boeren vervuilers zijn en dat er sprake is van dierenleed, maar Johan benadrukt dat dit niet de waarheid is op een gemiddeld melkveebedrijf. Het welzijn van de dieren staat centraal, en goed voor je dieren zorgen leidt juist tot betere productie.

De kloof tussen beleidsmakers en boeren

Johan ziet een grote kloof tussen beleidsmakers en boeren. Beleidsmakers hebben vaak geen goed beeld van wat er daadwerkelijk op een boerderij gebeurt en wat de werkelijke impact is van hun besluiten. Johan pleit ervoor dat er meer contact is tussen beleidsmakers en boeren, en dat er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan op de bedrijven zelf. Dit zou helpen om beter inzicht te krijgen in de toepasbaarheid van nieuwe regels en om te beoordelen of de gewenste doelen daadwerkelijk worden bereikt.